PGD Velesovo

Študenti in požarna varnost

Začetek študija na fakulteti za mnoge od vas predstavlja tudi odhod od doma in bivanje v študentskih domovih ali najemniških sobah. Soočiti se morate s samostojnim življenjem in sprejemanjem novih odgovornosti.

Ali ste kdaj pomislili, da lahko nepazljivost pri kuhanju, preobremenjene vtičnice, nepazljivo ravnanje z električnimi napravami, kajenje in nepravilna uporaba sveč povzročijo požar? Našteti dejavniki spadajo med najpogostejše vzroke za nastanek požara. Njegove posledice pa so lahko tragične - uničen dom, uničeno premoženje, poškodbe ljudi in tudi žrtve.

Sobe, v katerih bivate, so navadno majhne, v njih pa imate polno predmetov, ki jih zlahka zajame ogenj: knjige, zvezke, papir, škatle, oblačila, odeje, blazine, pohištvo ... Že z upoštevanjem preprostih nasvetov pa lahko pripomorete k boljši požarni varnosti in preprečite najhujše.

Kuhajte le tam, kjer je to dovoljeno. Nikoli ne kuhajte v sobi. Hrana, ki jo pripravljate, naj bo vedno pod nadzorom. Po končanem kuhanju vedno izklopite štedilnik in vse gospodinjske aparate. V bližini štedilnika ne shranjujte kuhinjskih krp, papirnatih brisač, papirnatih in plastičnih škatel ali drugih predmetov, saj jih lahko zajame ogenj.
Pomembno: gorečega olja ali alkohola nikoli ne gasite z vodo - posodo pokrijte s pokrovko in ugasnite štedilnik. Če zagori v pečici ali mikrovalovni pečici, jo izklopite in je ne odpirajte.

Kadar ne uporabljate gospodinjskih aparatov in drugih električnih naprav, jih izklopite. Uporabljajte le naprave, ki so izdelane skladno s standardi. Uporabljajte jih skladno z navodili proizvajalca in domskimi pravili. Če je kabel poškodovan, naprave ne uporabljajte. Ne preobremenjujte električnih vtičnic. Če vklopite v eno vtičnico preveč naprav (namizno lučko, radio, računalnik, telefonski polnilnik, televizor, kalorifer, električni radiator ...) ali uporabljate preveč električnih razdelilnikov in podaljškov, lahko pride do pregrevanja, iskrenja in kratkega stika, pa tudi do požara.

Če za gretje prostora uporabljate kaloriferje ali električne radiatorje, jih postavite stran od snovi, ki lahko hitro zagorijo. Na njih ne sušite perila in nanje ne odlagajte predmetov. Naprave izklopite, kadar jih ne uporabljate.

V študentskih domovih je kajenje prepovedano. Tudi če živite v najemniški sobi, nikoli ne kadite v sobi ali celo v postelji. Kajenje je zdravju škodljivo. Če se kajenju v nobenem primeru ne morete odpovedati, kadite zunaj. Uporabljajte negorljive pepelnike in vsebino pred praznjenjem navlažite. Če organizirate zabavo in gostje kadijo, določite varno mesto za kajenje in zagotovite dovolj negorljivih pepelnikov, ki jih pogosto praznite. Po končani zabavi preglejte odeje, blazine, kavče in koše za odpadke, če so morebiti med njimi tleči ogorki.

Svečke pričarajo romantično vzdušje. Namestite jih v negorljiv svečnik ali drugo primerno posodo, ki jo postavite na trdno, ravno in negorljivo površino. Gorečih sveč ne postavljajte na prepih ali v bližino gorljivih snovi (zaves, papirja ipd.). Sveče naj nikoli ne gorijo brez nadzora - ko zapustite sobo, sveče vedno ugasnite. Če zmanjka elektrike, uporabite baterijsko svetilko, ne sveč.

Pomembno je tudi, da poskrbite, da so hodniki, vrata in stopnišča vedno prehodni. Na evakuacijsko pot in izhode ne postavljajte omar, škatel in drugih predmetov, ki bi zožili poti in ob požaru onemogočili prehod.

Priporočamo, da se ob vselitvi v študentski dom seznanite z ukrepi varstva pred požarom in načini ravnanja v primeru požara. Ukrepi so določeni v požarnem redu, katerega izvleček mora biti izobešen na vidnem mestu (prepoznate ga po rdečem robu), prav tako mora biti izobešen tudi načrt evakuacije. To je grafični prikaz objekta, ki prikazujejo možnost urejenega gibanja oseb na varno mesto ob požaru ali drugi nevarnosti. Na njem so vrisani položaj posamezne sobe, točka nahajanja, evakuacijska pot in zbirno mesto, mesta, kjer so nameščene naprave, oprema in sredstva za gašenje, ter položaj ročnih javljalnikov požara. Oglejte si načrt in poti evakuacije.

Prostori v študentskih domovih so opremljeni z napravami za zgodnje odkrivanje in javljanje požara ter sredstvi za gašenje. Te naprave vam lahko rešijo življenje, zato jih ne poškodujte in njihove uporabe ne zlorabljajte.

Če zaznate ogenj ali dim, aktivirajte javljalnik požara ter o nevarnosti obvestite druge stanovalce (trkajte na vrata in kličite ogenj).
Če niste v smrtni nevarnosti, poskušajte omejiti oziroma pogasiti požar s sredstvi, ki so na voljo. Pri tem lahko uporabite odejo iz ustreznega materiala, gasilnik ali vodo. Vendar previdno! Z vodo nikoli ne gasite gorečega olja, alkohola ali požara na električni napeljavi.

Če ugotovite, da sami ne morete pogasiti požara, pokličite telefonsko številko 112 in povejte:

  • kdo kliče,

 

  • kaj se je zgodilo,

 

  • kje se je zgodilo,

 

  • kdaj se je zgodilo,

 

  • koliko je ponesrečencev,

 

  • kakšne so poškodbe,

 

  • kakšne so okoliščine na kraju nesreče,

 

 • kakšna pomoč je potrebna.

Ob izbruhu požara se morate vprašati, ali lahko varno zapustite stavbo - to je evakuacija, ali pa je mogoče bolje, da ostanete, kjer ste. Vedno pa velja: ostanite mirni, odzivajte se preudarno!

Pravilno ravnanje ob evakuaciji:

  • če zaslišite javljalnik požara, takoj zapustite sobo, vendar prej s hrbtno stranjo dlani potipajte vrata in jih odprite le, če so hladna;

 

  • preverite, da na hodniku ali stopnišču ni dima ali ognja;

 

  • za seboj zaprite vsa vrata;

 

  • če na evakuacijski poti naletite na dim, si usta in nos pokrijte z mokro krpo in se ob steni pri tleh splazite do najbližjega zasilnega izhoda oziroma se vrnite v sobo;

 

  • ob požaru nikoli ne uporabljajte dvigala;

 

  • ko pridete iz stavbe, pojdite na dogovorjeno zbirno mesto;

 

  • če menite, da je še kdo ujet v stavbi, o tem obvestite gasilce;

 

 • v stavbo se vrnite šele, ko vam to dovolijo gasilci.

Če stavbe ne morete zapustiti:

  • pokličite številko 112 in povejte, kje ste;

 

  • opozorite nase (na okno ali balkon obesite belo brisačo ali rjuho, mahajte in kličite na pomoč, ponoči mahajte s prižgano baterijsko svetilko);

 

  • vhodna in druga vrata zaprite, vendar jih ne zaklepajte;

 

  • z vlažnimi brisačami, posteljnino ali drugim blagom zamašite odprtine pri vratih, saj tako preprečite širjenje dima v prostor;

 

  • izklopite klimatsko napravo in prezračevanje;

 

 • ostanite mirni, počakajte na gasilce in poslušajte njihova navodila.

Ta stran uporablja piškotke. Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo na naši spletni strani. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.

Se strinjam

PIŠKOTKI

Da bi vam olajšali uporabo naše spletne strani in jo naredili bolj prijetno, uporabljamo »piškotke«. Piškotki so majhne podatkovne enote, ki nam omogočajo primerjavo novih in predhodnih obiskovalcev, razumevanje, kako uporabljajo našo stran, in ki nam posredujejo podatke, s katerimi lahko naredimo prihodnji obisk spletne strani bolj prijeten in učinkovit. Piškotki ne beležijo nobenih osebnih podatkov o uporabniku in ne shranjujejo informacij, ki bi vas lahko identificirale. Če ne želite uporabljati piškotkov, nastavite svoj računalnik tako, da izbriše vse piškotke spletnih strani in/ali vas opozori, preden se piškotek shrani na disk. Če ne želite spremeniti uporabe piškotkov, preprosto nadaljujte na spletno stran.

Za več informacij o piškotkih in njihovem vplivu na vas in vaše brskanje po spletu obiščite spletno stran www.aboutcookies.org.

VRSTE PIŠKOTKOV, KI JIH UPORABLJAMO

Obvezni piškotki
Ti piškotki so nujni za premikanje po spletni strani in uporabo njenih možnosti, kot je dostop do varnih območij spletne strani. Brez teh piškotkov ni možno zagotoviti storitev, ki ste jih zahtevali, na primer obrazec za nagradno igro ipd.

Izvedbeni piškotki 
Ti piškotki zbirajo informacije o načinu uporabe spletne strani, na primer katere strani uporabniki najpogosteje obiščejo, in ali se na spletnih straneh pojavijo sporočila o napaki. Ti piškotki ne zbirajo informacij, ki bi lahko identificirale uporabnika. Vse zbrane informacije so združene in zato anonimne. Ti piškotki se uporabljajo samo za izboljšanje delovanja spletne strani. 
Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da na vašo napravo namestimo to vrsto piškotkov.

Funkcionalni piškotki 
Ti piškotki omogočajo, da si spletna stran zapomni vaše izbrane možnosti (na primer vaše uporabniško ime, jezik ali regijo, kjer se nahajate) in vam ponudi izboljšane, bolj osebne možnosti. Ti piškotki si lahko zapomnijo tudi spremembe velikosti črk in pisave ter drugih delov spletne strani, ki jih lahko prilagodite. Uporabni so tudi za zagotavljanje storitev, ki ste jih zahtevali, kot je ogled videoposnetka ali komentiranje na blogu. Informacije, ki jih zbirajo ti piškotki, so lahko anonimne in ne sledijo vašemu brskanju po drugih spletnih straneh. 
Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da na vašo napravo namestimo to vrsto piškotkov.

Kako upravljati piškotke na osebnem računalniku 
Če želite omogočiti piškotke naše spletne strani, sledite spodnjim korakom.

Google Chrome
1. Kliknite »Orodja« na vrhu vašega brskalnika in izberite »Nastavitve«.
2. Kliknite »Prikaži dodatne nastavitve«, se pomaknite do razdelka »Zasebnost« in kliknite gumb »Nastavitve vsebine«. 
3. Izberite »Dovoli nastavljanje lokalnih podatkov«.

Microsoft Internet Explorer 6.0, 7.0, 8.0, 9.0 
1. Kliknite »Orodja« na vrhu vašega brskalnika in izberite »Internetne možnosti«, nato kliknite zavihek »Zasebnost«. 
2. Preverite, da je raven vaše zasebnosti nastavljena na srednjo ali manj, kar bo omogočilo uporabo piškotkov v vašem brskalniku. 
3. Nastavitev nad srednjo ravnijo bo onemogočila uporabo piškotkov.

Mozilla Firefox 
1. Kliknite »Orodja« na vrhu vašega brskalnika in izberite »Možnosti«. >
2. Nato izberite ikono »Zasebnost«. >
3. Kliknite »Piškotki« in izberite možnost »Dovoli stranem, da ustvarijo piškote«.

Safari
1. Kliknite ikono zobnika na vrhu vašega brskalnika in izberite možnost »Nastavitve«. 
2. Kliknite »Zasebnost«, nato označite možnost »Onemogoči uporabo piškotkov tretjih oseb in oglaševalnih piškotkov«. 
3. Kliknite »Shrani«.

Kako upravljati piškotke na računalniku Mac 
Če želite omogočiti piškotke naše spletne strani, sledite spodnjim korakom.

Microsoft Internet Explorer 5.0 on OSX 
1. Kliknite »Explorer« na vrhu vašega brskalnika in izberite možnost »Nastavitve«. 
2. Pomaknite se navzdol do »Piškotki« v razdelku »Prejete datoteke«. 
3. Izberite možnost »Nikoli ne vprašaj«.

Safari on OSX 
1. Kliknite »Safari« na vrhu vašega brskalnika in izberite možnost »Nastavitve«. 
2. Kliknite »Zasebnost« in nato »Omogoči uporabo piškotkov«. 
3. Izberite »Samo na obiskanih straneh«.

Mozilla and Netscape on OSX 
1. Kliknite »Mozilla« ali »Netscape« na vrhu vašega brskalnika in izberite možnost »Nastavitve«.
2. Pomaknite se navzdol do »Piškotki« v razdelku »Zasebnost in varnost«. 
3. Izberite »Dovoli piškotke samo za izvorno spletno stran«.

Opera
1. Kliknite »Meni« na vrhu vašega brskalnika in izberite »Nastavitve«. 
2. Nato izberite »Možnosti« in zavihek »Napredno«. 
3. Izberite možnost »Omogoči uporabo piškotkov«.

Požarna ogroženost

Vremenska opozorila

Danes

 


Jutri

Darujte nam del dohodnine

1. Izpolnite obrazec, ki senahaja na naši spletni strani tako da vpišete svoje podatke, prenesete PDF dokument ga natisnite in podpišete, nato pa odnesite ali pošljite na svoj finančni urad. Lahko pa ga izpolnjenega in podpisanega prinesete tudi nam in ga mi nato pošljemo namesto vas.

ALI

2. Prenesete obrazec na naši spletni strani vpišete svoje podatke in delež dohodnine (od 0,1 do 0,5 procenta), ga natisnite in podpišete, nato pa odnesiete ali pošljite na svoj finančni urad. Lahko pa ga izpolnjenega in podpisanega prinesete nam in ga mi nato pošljemo namesto vas.

ALI

3. Izpolnite obrazec na spletni strani eDavki. Za to potrebujete dostop do portala eDavki z digitalnim potrdilom.
(Dokumenti > Nov dokument > Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije, kamor vpišete našo davčno številko 92471226 in delež – 0,5)

OPOZORILO NA NEVARNOST

 

opozorilo-na-nevarnost
 

NEPOSREDNA NEVARNOST

 

neposredna-nevarnost
 

KONEC NEVARNOSTI

 

konec-nevarnosti
 

NESREČA S KLOROM

 

nesreca-s-klorom
 

POPLAVNI VAL

 

poplavni-val