PGD Velesovo

Požarna varnost med dopustom

Dom

Preden zapustimo dom, ga navadno zaščitimo pred vlomilci, enako pomembno pa je, da poskrbimo tudi za požarno varnost. Na dopust gremo lahko mirni in ga v miru preživimo, če upoštevamo preprosta navodila. Pred odhodom storimo vse, kar je mogoče, da bi dom zavarovali pred požarom.

  • Prepričajmo se, ali smo ugasnili vse luči in izklopili vse gospodinjske aparate (likalnik, sušilnik, opekač, grelnik vode, štedilnik, pečico, pralni in pomivalni stroj, električne radiatorje itn.).

 

  • Iz omrežja izklopimo naprave, kot so televizor, radio, računalnik itn. saj lahko kratek stik ali udar strele povzroči požar.

 

  • Poskrbimo, da bodo garaže, delovne sobe, podstrešja in kleti pospravljeni, odstranimo lahko vnetljive in gorljive snovi.

 

  • V stanovanju ne hranimo vnetljivih tekočin, topil, čistil, pršil in barvil, temveč jih hranimo v primerno zračenem prostoru, stran od ognja in vira toplote.

 

  • Zaprimo plinsko jeklenko, da preprečimo uhajanje plina in eksplozijo.

 

  • Izpraznimo pepelnike, še prej navlažimo vsebino, v stanovanju ne puščajmo prižganih cigaret.

 

  • Da preprečimo širjenje požara, vrata v sobe zaprimo (vendar jih ne zaklepajmo).

 

  • Če potujemo pozimi, se prepričajmo, da je ogenj v kaminu popolnoma ugasnil. Ohlajen pepel s kovinsko lopato pospravimo v kovinsko vedro in ga zmočimo z vodo, da se popolnoma ohladi. Vedra s pepelom ne puščajmo v stanovanju, temveč ga odnesimo ven in popolnoma ohlajenega (ko ni več nevarnosti vžiga) odložimo.

 

  • Naslov in telefonsko številko kraja dopustovanja oziroma številko mobilnega telefona pustimo pri sosedih, sorodnikih, prijateljih, da nas lahko pokličejo, če pride do nesreče.

 

Na poti

  • Poleti je zaradi suhega vremena povečana možnost za nastanek požara, zato ne odmetavajmo gorečih ali tlečih delcev (npr. ogorkov) skozi okno avtomobila in ne kurimo v naravi.

 

  • Če na poti naletimo na požar v naravi in je cesta zaprta, upoštevajmo prometne znake in obvestila policistov, poti nikakor ne nadaljujmo po nevarni poti.

 

  • Priporočamo, da v avtomobil namestite ustrezen gasilnik.

 

Kampiranje

  • Šotori, počitniške prikolice in avtodomi so narejeni iz gorljivih materialov. Tudi predmeti, kot so spalne vreče, brisače in obleke hitro zagorijo.

 

  • Za razsvetljavo uporabljajmo baterijsko svetilko.

 

  • Raženj zakurimo le na urejenem kurišču, za katerega velja, da:

   mora biti obdano z negorljivim materialom;
   mora biti prostor okoli njega očiščen vseh gorljivih snovi;
   mora biti oddaljeno od gozda vsaj 50 metrov, od pomembnih prometnih poti, večjih naselij in objektov, kjer izdelujejo, predelujejo ali skladiščijo vnetljive ali nevarne snovi, pa vsaj 100 metrov;
   ne kurimo ob povečanem vetru ali ko je razglašena požarna ogroženost naravnega okolja;
   mora biti ves čas pod nadzorom.

 

  • Pri pripravi ražnja upoštevajmo ustrezno razdaljo in ne kurimo v bližini šotora, prikolice ali drugih gorljivih snovi.

 

  • Za prižiganje ognja ne uporabljajmo vnetljivih tekočin, v ogenj ne vlivajmo ali pršimo vnetljivih snovi, vanj ne mečimo snovi, ki lahko eksplodirajo.

 

  • Ogenj moramo pogasiti tako, da preprečimo možnost ponovnega vžiga. Po končanem kurjenju ali sežiganju pogasimo ogenj in žerjavico ter pokrijmo kurišče z negorljivo snovjo.

 

  • Priporočamo namestitev ustreznega gasilnika v počitniško prikolico in avtodom.

 

Plovila

  • Zapomnimo si, čeprav smo na vodi, je tudi na plovilih nevarnost požara velika, saj so narejena iz gorljivih snovi.

 

  • Na plovilu naj bo nameščen ustrezen gasilnik.

 

  • Ko točimo gorivo, ne kadimo

 

  • Iz bližine motorja odstranimo gorljive snovi in vnetljive tekočine, ki bi se lahko zaradi toplote, ki jo oddaja motor, vnele.

 

  • Ko plujemo, ne kuhajmo.

 

  • Po barvanju plovila ustrezno odložimo posode z barvo in topili - nikoli jih ne hranimo na krovu.

 

Hotel

Požar lahko izbruhne v kateri koli stavbi, tudi v hotelu. Vzemimo si čas in po prihodu v hotel:

  • preberimo navodila, kaj storiti ob požaru (navadno so obešena na notranji strani vrat);

 

  • oglejmo si, kje so požarni izhodi, preverimo, ali so evakuacijske poti proste in ali je požarne izhode mogoče odpreti;

 

  • preštejmo, koliko vrat je med našo sobo in zasilnim izhodom (med požarom je lahko vidljivost zmanjšana zaradi dima);

 

  • preverimo, kje so javljalniki požara in gasilniki;

 

  • če je soba v pritličju, preverimo, kako je mogoče zapustiti sobo skozi okno, če je soba v višjih nadstropjih, nikoli ne poskušajmo ubežati ognju s skokom skozi okno.

 

Če požar izbruhne:

  • takoj, ko zaslišimo alarm, zapustimo sobo, vendar prej s hrbtno stranjo potipajmo vrata in jih odprimo le, če so hladna; po evakuacijski poti pojdimo do najbližjega zasilnega izhoda;

 

  • če je na hodniku preveč dima, se vrnimo v sobo, pokličimo pomoč in opozorimo nase (okno, balkon);

 

  • če so vrata vroča, jih ne odpirajmo, zmočimo brisače in rjuhe in jih položimo pod vrata, kad napolnimo z vodo, pokličimo gasilce (na recepcijo), natančno povejmo, kje smo, in opozorimo nase (okno, balkon);

 

  • če je na evakuacijski poti dim, si usta in nos pokrijmo z mokro krpo in se ob steni pri tleh plazimo do najbližjega zasilnega izhoda oziroma se, če je mogoče, vrnimo v sobo;

 

  • če zavohamo dim ali zagledamo ogenj v sobi, takoj zapustimo sobo in zaprimo vrata, sprožimo ročni javljalnik požara in obvestimo recepcijo ter druge goste hotela;

 

  • da preprečimo širjenje dima, izklopimo klimatsko napravo in prezračevanje;

 

  • med požarom nikoli ne uporabljajmo dvigala.

 

V kraju, kjer počitnikujemo, se pozanimajmo, na katero številko lahko pokličemo gasilce.

Ta stran uporablja piškotke. Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo na naši spletni strani. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.

Se strinjam

PIŠKOTKI

Da bi vam olajšali uporabo naše spletne strani in jo naredili bolj prijetno, uporabljamo »piškotke«. Piškotki so majhne podatkovne enote, ki nam omogočajo primerjavo novih in predhodnih obiskovalcev, razumevanje, kako uporabljajo našo stran, in ki nam posredujejo podatke, s katerimi lahko naredimo prihodnji obisk spletne strani bolj prijeten in učinkovit. Piškotki ne beležijo nobenih osebnih podatkov o uporabniku in ne shranjujejo informacij, ki bi vas lahko identificirale. Če ne želite uporabljati piškotkov, nastavite svoj računalnik tako, da izbriše vse piškotke spletnih strani in/ali vas opozori, preden se piškotek shrani na disk. Če ne želite spremeniti uporabe piškotkov, preprosto nadaljujte na spletno stran.

Za več informacij o piškotkih in njihovem vplivu na vas in vaše brskanje po spletu obiščite spletno stran www.aboutcookies.org.

VRSTE PIŠKOTKOV, KI JIH UPORABLJAMO

Obvezni piškotki
Ti piškotki so nujni za premikanje po spletni strani in uporabo njenih možnosti, kot je dostop do varnih območij spletne strani. Brez teh piškotkov ni možno zagotoviti storitev, ki ste jih zahtevali, na primer obrazec za nagradno igro ipd.

Izvedbeni piškotki 
Ti piškotki zbirajo informacije o načinu uporabe spletne strani, na primer katere strani uporabniki najpogosteje obiščejo, in ali se na spletnih straneh pojavijo sporočila o napaki. Ti piškotki ne zbirajo informacij, ki bi lahko identificirale uporabnika. Vse zbrane informacije so združene in zato anonimne. Ti piškotki se uporabljajo samo za izboljšanje delovanja spletne strani. 
Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da na vašo napravo namestimo to vrsto piškotkov.

Funkcionalni piškotki 
Ti piškotki omogočajo, da si spletna stran zapomni vaše izbrane možnosti (na primer vaše uporabniško ime, jezik ali regijo, kjer se nahajate) in vam ponudi izboljšane, bolj osebne možnosti. Ti piškotki si lahko zapomnijo tudi spremembe velikosti črk in pisave ter drugih delov spletne strani, ki jih lahko prilagodite. Uporabni so tudi za zagotavljanje storitev, ki ste jih zahtevali, kot je ogled videoposnetka ali komentiranje na blogu. Informacije, ki jih zbirajo ti piškotki, so lahko anonimne in ne sledijo vašemu brskanju po drugih spletnih straneh. 
Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da na vašo napravo namestimo to vrsto piškotkov.

Kako upravljati piškotke na osebnem računalniku 
Če želite omogočiti piškotke naše spletne strani, sledite spodnjim korakom.

Google Chrome
1. Kliknite »Orodja« na vrhu vašega brskalnika in izberite »Nastavitve«.
2. Kliknite »Prikaži dodatne nastavitve«, se pomaknite do razdelka »Zasebnost« in kliknite gumb »Nastavitve vsebine«. 
3. Izberite »Dovoli nastavljanje lokalnih podatkov«.

Microsoft Internet Explorer 6.0, 7.0, 8.0, 9.0 
1. Kliknite »Orodja« na vrhu vašega brskalnika in izberite »Internetne možnosti«, nato kliknite zavihek »Zasebnost«. 
2. Preverite, da je raven vaše zasebnosti nastavljena na srednjo ali manj, kar bo omogočilo uporabo piškotkov v vašem brskalniku. 
3. Nastavitev nad srednjo ravnijo bo onemogočila uporabo piškotkov.

Mozilla Firefox 
1. Kliknite »Orodja« na vrhu vašega brskalnika in izberite »Možnosti«. >
2. Nato izberite ikono »Zasebnost«. >
3. Kliknite »Piškotki« in izberite možnost »Dovoli stranem, da ustvarijo piškote«.

Safari
1. Kliknite ikono zobnika na vrhu vašega brskalnika in izberite možnost »Nastavitve«. 
2. Kliknite »Zasebnost«, nato označite možnost »Onemogoči uporabo piškotkov tretjih oseb in oglaševalnih piškotkov«. 
3. Kliknite »Shrani«.

Kako upravljati piškotke na računalniku Mac 
Če želite omogočiti piškotke naše spletne strani, sledite spodnjim korakom.

Microsoft Internet Explorer 5.0 on OSX 
1. Kliknite »Explorer« na vrhu vašega brskalnika in izberite možnost »Nastavitve«. 
2. Pomaknite se navzdol do »Piškotki« v razdelku »Prejete datoteke«. 
3. Izberite možnost »Nikoli ne vprašaj«.

Safari on OSX 
1. Kliknite »Safari« na vrhu vašega brskalnika in izberite možnost »Nastavitve«. 
2. Kliknite »Zasebnost« in nato »Omogoči uporabo piškotkov«. 
3. Izberite »Samo na obiskanih straneh«.

Mozilla and Netscape on OSX 
1. Kliknite »Mozilla« ali »Netscape« na vrhu vašega brskalnika in izberite možnost »Nastavitve«.
2. Pomaknite se navzdol do »Piškotki« v razdelku »Zasebnost in varnost«. 
3. Izberite »Dovoli piškotke samo za izvorno spletno stran«.

Opera
1. Kliknite »Meni« na vrhu vašega brskalnika in izberite »Nastavitve«. 
2. Nato izberite »Možnosti« in zavihek »Napredno«. 
3. Izberite možnost »Omogoči uporabo piškotkov«.

Požarna ogroženost

Vremenska opozorila

Danes

 


Jutri

Darujte nam del dohodnine

1. Izpolnite obrazec, ki senahaja na naši spletni strani tako da vpišete svoje podatke, prenesete PDF dokument ga natisnite in podpišete, nato pa odnesite ali pošljite na svoj finančni urad. Lahko pa ga izpolnjenega in podpisanega prinesete tudi nam in ga mi nato pošljemo namesto vas.

ALI

2. Prenesete obrazec na naši spletni strani vpišete svoje podatke in delež dohodnine (od 0,1 do 0,5 procenta), ga natisnite in podpišete, nato pa odnesiete ali pošljite na svoj finančni urad. Lahko pa ga izpolnjenega in podpisanega prinesete nam in ga mi nato pošljemo namesto vas.

ALI

3. Izpolnite obrazec na spletni strani eDavki. Za to potrebujete dostop do portala eDavki z digitalnim potrdilom.
(Dokumenti > Nov dokument > Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije, kamor vpišete našo davčno številko 92471226 in delež – 0,5)

OPOZORILO NA NEVARNOST

 

opozorilo-na-nevarnost
 

NEPOSREDNA NEVARNOST

 

neposredna-nevarnost
 

KONEC NEVARNOSTI

 

konec-nevarnosti
 

NESREČA S KLOROM

 

nesreca-s-klorom
 

POPLAVNI VAL

 

poplavni-val