PGD Velesovo

Javjalniki požara

Zakaj namestiti javljalnik požara?

Za večjo varnost pred požarom lahko v stanovanje namestite javljalnike požara. Njihova namestitev v stanovanju ali hiši ni zakonsko določena, je pa priporočljiva. Javljalnik požara vas obvesti o požaru in vam tako omogoči, da pravočasno zapustite stanovanje. Pravilno nameščen in vzdrževan javljalnik požara vam lahko reši življenje.

Katerega izbrati?

Izberite javljalnik požara, ki je narejen po ustreznem standardu. Javljalniki požara so različnih vrst: optični zaznajo dim, termični povišano temperaturo, kombinirani pa oboje. Ločijo se tudi glede na način napajanja (baterijski, električni ali kombinirani). Za naglušne in gluhe so na voljo tudi javljalniki požara, ki na nevarnost opozarjajo z utripajočo lučjo ali vibracijami.

Koliko javljalnikov požara potrebujemo in kam jih namestiti?

Število javljalnikov požara je odvisno od velikosti hiše ali stanovanja in razporeditve prostorov. Če imate hišo z več nadstropji, namestite javljalnik požara v vsako nadstropje, tudi v klet. Namestite jih skladno z navodili proizvajalca - priporoča se namestitev na sredino stropa. Javljalnik namestite tako, da ga boste lahko slišali tudi med spanjem.
V bližini štedilnika, grelnih naprav, oken ali stropnega ventilatorja se lahko javljalnik požara sproži zaradi dviga pare ali toplote. V takem primeru ga je treba premestiti na ustreznejše mesto, nikoli pa ga ne smete izklopiti ali iz njega odstraniti baterij.

Vzdrževanje

Javljalnik požara preizkusite vsak mesec in po daljši odsotnosti (npr. ko se vrnete z dopusta).
Enkrat na leto zamenjajte baterije, zamenjajte pa jih tudi takrat, ko vas javljalnik požara na to opozori (zvok, utripanje lučke). Nikoli ne odstranjujte baterij iz javljalnika požara, da bi jih uporabili v drugi napravi.
Javljalnik požara redno čistite, po vsakem čiščenju pa preverite, če še deluje. Zamenjajte ga, kot je predpisano v navodilih.

Otroci

Otroke seznanite z nevarnostmi ognja in ukrepi, kako preprečiti požar. Otroci lahko pomagajo pri zamenjavi baterij in preizkušanju javljalnika požara. Vse družinske člane seznanite z njegovim zvokom in jih poučite, kaj morajo storiti, ko zaslišijo ta zvok. Naredite načrt evakuacije in določite zbirno mesto. Izvedite vajo evakuacije.

JAVLJALNIKI OGLJIKOVEGA MONOKSIDA (OKSIDA)

Javljalniki požara ne zaznajo ogljikovega monoksida (oksida), zato je priporočljivo, da namestite tudi javljalnike ogljikovega monoksida (oksida). Tak javljalnik vas opozori na nastajanje in kopičenje ogljikovega monoksida (oksida), ki nastane pri nepopolnem gorenju. Plin je brez barve, vonja in okusa, zato ga ne zaznamo in je lahko smrtno nevaren. Pri izbiri javljalnika ogljikovega monoksida (oksida) je treba upoštevati ustrezne standarde, pri namestitvi pa navodilo proizvajalca. Pritrdite ga v bližino spalnih prostorov. Priporoča se, da jih namestite v vsakem nadstropju in v prostorih, kjer lahko ogljikov monoksid (oksid) nastane (prostori s kamini, plinskimi grelniki in štedilniki, pečmi na drva in premog, kurilnice, kopalnice s plinskimi gorilniki, garaže, bližina dimnika itn.). Vsako sprožitev javljalnike ogljikovega monoksida (oksida) je treba vzeti resno. Če se sproži, prezračite prostore in preverite, kje bi plin lahko nastajal. Tudi javljalnike ogljikovega monoksida (oksida) je treba redno čistiti, preizkušati in vzdrževati.

Ta stran uporablja piškotke. Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo na naši spletni strani. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.

Se strinjam

PIŠKOTKI

Da bi vam olajšali uporabo naše spletne strani in jo naredili bolj prijetno, uporabljamo »piškotke«. Piškotki so majhne podatkovne enote, ki nam omogočajo primerjavo novih in predhodnih obiskovalcev, razumevanje, kako uporabljajo našo stran, in ki nam posredujejo podatke, s katerimi lahko naredimo prihodnji obisk spletne strani bolj prijeten in učinkovit. Piškotki ne beležijo nobenih osebnih podatkov o uporabniku in ne shranjujejo informacij, ki bi vas lahko identificirale. Če ne želite uporabljati piškotkov, nastavite svoj računalnik tako, da izbriše vse piškotke spletnih strani in/ali vas opozori, preden se piškotek shrani na disk. Če ne želite spremeniti uporabe piškotkov, preprosto nadaljujte na spletno stran.

Za več informacij o piškotkih in njihovem vplivu na vas in vaše brskanje po spletu obiščite spletno stran www.aboutcookies.org.

VRSTE PIŠKOTKOV, KI JIH UPORABLJAMO

Obvezni piškotki
Ti piškotki so nujni za premikanje po spletni strani in uporabo njenih možnosti, kot je dostop do varnih območij spletne strani. Brez teh piškotkov ni možno zagotoviti storitev, ki ste jih zahtevali, na primer obrazec za nagradno igro ipd.

Izvedbeni piškotki 
Ti piškotki zbirajo informacije o načinu uporabe spletne strani, na primer katere strani uporabniki najpogosteje obiščejo, in ali se na spletnih straneh pojavijo sporočila o napaki. Ti piškotki ne zbirajo informacij, ki bi lahko identificirale uporabnika. Vse zbrane informacije so združene in zato anonimne. Ti piškotki se uporabljajo samo za izboljšanje delovanja spletne strani. 
Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da na vašo napravo namestimo to vrsto piškotkov.

Funkcionalni piškotki 
Ti piškotki omogočajo, da si spletna stran zapomni vaše izbrane možnosti (na primer vaše uporabniško ime, jezik ali regijo, kjer se nahajate) in vam ponudi izboljšane, bolj osebne možnosti. Ti piškotki si lahko zapomnijo tudi spremembe velikosti črk in pisave ter drugih delov spletne strani, ki jih lahko prilagodite. Uporabni so tudi za zagotavljanje storitev, ki ste jih zahtevali, kot je ogled videoposnetka ali komentiranje na blogu. Informacije, ki jih zbirajo ti piškotki, so lahko anonimne in ne sledijo vašemu brskanju po drugih spletnih straneh. 
Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da na vašo napravo namestimo to vrsto piškotkov.

Kako upravljati piškotke na osebnem računalniku 
Če želite omogočiti piškotke naše spletne strani, sledite spodnjim korakom.

Google Chrome
1. Kliknite »Orodja« na vrhu vašega brskalnika in izberite »Nastavitve«.
2. Kliknite »Prikaži dodatne nastavitve«, se pomaknite do razdelka »Zasebnost« in kliknite gumb »Nastavitve vsebine«. 
3. Izberite »Dovoli nastavljanje lokalnih podatkov«.

Microsoft Internet Explorer 6.0, 7.0, 8.0, 9.0 
1. Kliknite »Orodja« na vrhu vašega brskalnika in izberite »Internetne možnosti«, nato kliknite zavihek »Zasebnost«. 
2. Preverite, da je raven vaše zasebnosti nastavljena na srednjo ali manj, kar bo omogočilo uporabo piškotkov v vašem brskalniku. 
3. Nastavitev nad srednjo ravnijo bo onemogočila uporabo piškotkov.

Mozilla Firefox 
1. Kliknite »Orodja« na vrhu vašega brskalnika in izberite »Možnosti«. >
2. Nato izberite ikono »Zasebnost«. >
3. Kliknite »Piškotki« in izberite možnost »Dovoli stranem, da ustvarijo piškote«.

Safari
1. Kliknite ikono zobnika na vrhu vašega brskalnika in izberite možnost »Nastavitve«. 
2. Kliknite »Zasebnost«, nato označite možnost »Onemogoči uporabo piškotkov tretjih oseb in oglaševalnih piškotkov«. 
3. Kliknite »Shrani«.

Kako upravljati piškotke na računalniku Mac 
Če želite omogočiti piškotke naše spletne strani, sledite spodnjim korakom.

Microsoft Internet Explorer 5.0 on OSX 
1. Kliknite »Explorer« na vrhu vašega brskalnika in izberite možnost »Nastavitve«. 
2. Pomaknite se navzdol do »Piškotki« v razdelku »Prejete datoteke«. 
3. Izberite možnost »Nikoli ne vprašaj«.

Safari on OSX 
1. Kliknite »Safari« na vrhu vašega brskalnika in izberite možnost »Nastavitve«. 
2. Kliknite »Zasebnost« in nato »Omogoči uporabo piškotkov«. 
3. Izberite »Samo na obiskanih straneh«.

Mozilla and Netscape on OSX 
1. Kliknite »Mozilla« ali »Netscape« na vrhu vašega brskalnika in izberite možnost »Nastavitve«.
2. Pomaknite se navzdol do »Piškotki« v razdelku »Zasebnost in varnost«. 
3. Izberite »Dovoli piškotke samo za izvorno spletno stran«.

Opera
1. Kliknite »Meni« na vrhu vašega brskalnika in izberite »Nastavitve«. 
2. Nato izberite »Možnosti« in zavihek »Napredno«. 
3. Izberite možnost »Omogoči uporabo piškotkov«.

Požarna ogroženost

Vremenska opozorila

Danes

 


Jutri

Darujte nam del dohodnine

1. Izpolnite obrazec, ki senahaja na naši spletni strani tako da vpišete svoje podatke, prenesete PDF dokument ga natisnite in podpišete, nato pa odnesite ali pošljite na svoj finančni urad. Lahko pa ga izpolnjenega in podpisanega prinesete tudi nam in ga mi nato pošljemo namesto vas.

ALI

2. Prenesete obrazec na naši spletni strani vpišete svoje podatke in delež dohodnine (od 0,1 do 0,5 procenta), ga natisnite in podpišete, nato pa odnesiete ali pošljite na svoj finančni urad. Lahko pa ga izpolnjenega in podpisanega prinesete nam in ga mi nato pošljemo namesto vas.

ALI

3. Izpolnite obrazec na spletni strani eDavki. Za to potrebujete dostop do portala eDavki z digitalnim potrdilom.
(Dokumenti > Nov dokument > Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije, kamor vpišete našo davčno številko 92471226 in delež – 0,5)

OPOZORILO NA NEVARNOST

 

opozorilo-na-nevarnost
 

NEPOSREDNA NEVARNOST

 

neposredna-nevarnost
 

KONEC NEVARNOSTI

 

konec-nevarnosti
 

NESREČA S KLOROM

 

nesreca-s-klorom
 

POPLAVNI VAL

 

poplavni-val